Wilt u een landelijk interieur? Tips en inspiratie

Een landelijk interieur is een tijdloze klassieker die bij veel mensen in de smaak valt. De stijl wordt gekenmerkt door veel hout, natuurlijke en robuuste materialen. Het refereert naar het platteland, en dat merkt u aan de huiselijke sfeer waarin de ruimte baadt. Een landelijk interieur straalt rust en gezelligheid uit. Denk daarbij aan de volgende kleuren: beige, gebroken wit, taupe, warm grijs, lichtroze. Wilt u deze stijl terugbrengen in uw interieur? We geven enkele tips over de aankleding van de slaapkamer, woonkamer, de juiste kleuren en verf, enzovoort.

Ideeën voor een strak landelijk interieur

Goed nieuws: Er zijn geen strakke regels die u moet volgen bij het inrichten van uw interieur. Decoreren is bij uitstek een kwestie van aanvoelen, uitproberen, behouden en schrappen. Houdt u van zowel landelijk als strak? Waarom de twee dan niet combineren? Een landelijke woning kan perfect tot zijn recht komen met moderne meubels. Omgekeerd werkt het kunstje ook. Een nieuwbouwwoning met recuperatiematerialen, toetsen die refereren naar de natuur, dat kàn. Op deze manier creëert u een eigentijdse woning met een huiselijke en warme sfeer.

Ga voor wit op de muren. Dit maakt de ruimte optisch groter en dat creëert mogelijkheden. Voor grote meubelstukken, zoals een keukentafel, kan u kiezen voor hout. Zo trekt u dat landelijke in huis. Verder kan u gaan voor een zwarte vloer of zwarte accenten. Op die manier krijgt uw woning toch ook dat strakke kantje. Bekijk deze 630(!) landelijke interieurs en woonideeën op Pinterest.

Landelijk en industrieel een combinatie die werkt

Een stoere look met toch een romantische toets. Om dat te bereiken in huis, werkt u best met zowel landelijke als industriële meubels en decoratie. De mix van deze twee stijlen, die elkaar eigenlijk wat lijken tegen te spreken, is ideaal voor wie van beiden houdt. De klus klaren is niet eenvoudig, maar wel mogelijk. Het komt erop neer dat u typische industriële meubels moet combineren met die landelijke decoratie. Denk aan een strakke vitrinekast met daarbij een wit, donzig tapijt. Combineer ‘kille’ materialen zoals staal met natuurlijke materialen zoals hout en steen. Wat betreft kleuren kan je hier alle kanten op. Neem een paar basiskleuren zoals gebroken wit, beige, taupe, en combineer dat met gerust met pikzwart, muntgroen of robijnrood.

Tips voor een woonkamer met landelijke inrichting

De landelijke stijl is bijzonder huiselijk, knus en warm. Bovendien is deze stijl erg kneedbaar. Hij kan zowel in een appartement, cottage woning als nieuwbouwwoning tot zijn recht komen. Laat u dus zeker niet beperken door het ‘frame’.

Indien het interieur van uw woning nog in kinderschoenen staat, kan u de landelijke stijl echt helemaal doortrekken van a tot z. Ga dan 100% voor die typische rustgevende kleuren, robuuste maar natuurlijke materialen, en gezellige decoratie zoals veel kaarsen, zachte tapijten, hoge sierlijke spiegels enzovoort. Wat betreft het tv-meubel, vaak het centrale punt van de woonkamer: probeer deze weg te stoppen in een kast die dicht kan. Zo verbergt u het ‘moderne’ apparaat wanneer het niet aanstaat. Verder is het aangeraden om in een landelijke woonkamer de zetels ‘ademruimte’ te geven. Zet ze met andere woorden niet te dicht bij elkaar. Hebt u een haardvuur? Perfect.

Slaapkamer landelijk inrichten? Tips!

Een landelijke slaapkamer is een romantische slaapkamer. Het heeft een charmante uitstraling en een bed met de nodige, hoge donzigheidsfactor waardoor u er liefst meteen wilt induiken. Wilt u zo’n luxueuze landelijke slaapkamer in uw woning? Dit kan erg mooi zijn bij zowel een parketvloer als een stenen vloer. Om het geheel nog knusser te maken, kan u de ruimte vullen met een zacht en wollig tapijt. Zo kruipt u alvast niet met koude voeten tussen de lakens.

Voor het bed kijkt u best naar houten of stalen exemplaren. Mooi afgewerkt, met sierlijke krullen en tierlantijntjes. Maak het af met effen lakens in een rustgevende kleur. Vul het aan met meerdere volle kussens.

Welk kleurenpalet past bij een landelijke interieurstijl?

Typische landelijke kleuren zijn allerlei nuances van wit: gebroken wit, beige, eierschaalwit, off-white. Werk met deze verschillende gradaties, maar vermijd het kille, steriele wit dat doet denken aan ziekenhuizen met tl-lampen. Ook taupe, warm grijs, en pasteltinten zoals oudroze doen het goed in een landelijk interieur.

Wordt u vrolijk van felle kleuren? Dit kan gerust terugkomen in uw woning, maar doe het op een doordachte manier. Een foute kleurencombinatie kan de rustige sfeer uit balans halen. Kies bewust voor enkele secundaire kleuren die u gaat gebruiken als accentkleuren. Deze kunnen terugkomen in decoratiestukken zoals lantaarns, lusters, kaarsen, vazen enzovoort. Paars, oranje en groen doen het goed bij de typische landelijke stijl.

Twijfelt u nog over het juiste kleurenpalet voor uw landelijk interieur? Ga dan naar verfwinkel. Zij kunnen u met professioneel advies helpen bij uw kleurkeuze.

landelijke interieurs

Vloeren, muren en verlichting, wat ademt landelijk?

Een landelijke woning kan u overal neerzetten, mits de juiste keuzes wat betreft vloeren, muren en verlichting.

De vloer is de basis van uw woning, letterlijk. Net zoals de rest van de stijl, kiest u hier ook best voor natuurlijke materialen. Parket en natuursteen doen het dan ook erg goed. Ook een verouderde tegel of een vloer met een houten look komt tot zijn recht in dit interieur. Voor de muren kiest u best lichte kleuren. Dit kan gerust afgewisseld worden met een leuk behang, maar ga niet voor te veel patronen en prints. Dat haalt de rust weg. Ook de verlichting in uw huis kan het totaalplaatje naar een hoger niveau tillen. Lampen in de landelijke stijl refereren opnieuw naar de natuur. Dit omwille van de typische ‘landelijke’ kleuren, maar ook met natuurlijke vormen. Denk aan een indrukwekkende, gebogen staande lamp, of een romantische luster. Wat het ook goed kan doen is een ‘brocante’ lamp, met veel versieringen. Dit kiest u echter best als eyecatcher.

Komt u er niet uit? Huur een interieurarchitect in

Soms is het advies van een professional al wat u nodig heeft. Dat kan vanaf het prille begin, bij de opbouw van uw woning. In dat geval krijgt u tips over de aankleding van het geheel, van tapijt tot keramische pot. U kan ook een interieurarchitect inschakelen voor bepaalde ruimtes of vragen. Raad van een expert kan absoluut verhelderend werken.

Benieuwd naar andere interieur ideeën? Lees ook dit artikel!