Droomt u ervan om uw woning om te toveren tot een thuis? Fantaseert u over het aanpakken en verbouwen van bepaalde ruimtes? Zo een renovatie of verbouwing kan in sommige gevallen afschrikken door de vele beslissingen en werkzaamheden. Ook is het vaak moeilijk om het uiteindelijke resultaat realistisch in te schatten. Een interieurarchitect kan je bijstaan in dit geval. Het is de perfecte manier om eindelijk uw droomwoning te realiseren zonder stress.
Door offertes te vergelijken kunt u tot wel 40% op de kosten van uw interieurproject besparen.
Welke soorten werkzaamheden doet een interieurarchitect?
Een interieurarchitect kunt u inschakelen voor veel verschillende werkzaamheden binnen een verbouwing. Van het droom tot realiteit, een architect heeft een meerwaarde bij elke stap.
In kaart brengen van de bestaande woning
Wanneer u samenwerkt met een binnenhuisarchitect zal die uw woning volledig opmeten. Daarnaast worden de ruimtes bestudeerd, zo wordt er gekeken waar de ramen zitten, hoe de deuren openen, welke muren draagmuren zijn, … Interieurarchitecten bekijken ook de flow binnen in huis: welke ruimtes worden op welke manier gebruikt, waar mist er opbergruimte en welke kamers missen de nodige functionaliteit. Daarom is het aangeraden om uw woning niet spik en span proper te maken wanneer de architect langs komt. Op die manier kan er beter op uw noden worden ingespeeld. Na het bezoek wordt van dit alles een plan gemaakt, op die manier is de huidige staat van uw woning in kaart gebracht en kunnen de aanpassingen makkelijker doorgevoerd worden.
Uittekenen van schetsen voor bouwkundige aanpassingen
Op basis van bovenstaande plannen en alle info kan de interieurarchitect starten met de aanpassingen. Ook bouwkundige ingrepen worden getekend zoals het verwijderen van muren, toevoegen van ramen en deuren, eventueel het (ver)plaatsen van een trap, … In de meeste gevallen worden er verschillende mogelijkheden uitgetekend die aan u worden gepresenteerd samen met een moodboard voor de nieuwe stijl. Op basis van deze schetsen en stijlvoorstellen maakt u een keuze, dit wordt dan in een 3D-tekening gegoten.
Uitwerken van 3D-tekeningen en plannen
Elke interieurarchitect maakt een 3D render van de gekozen schets. Op die manier kunt u zich een realistisch beeld vormen van hoe uw gerenoveerde woning eruit zal zien. U kunt uiteraard nog aanpassingen vragen zodat het volledig naar uw smaak is. Het gekozen ontwerp wordt dan uitgetekend in een architecturaal plan dat als startpunt dient voor de verbouwingen. Hierop staan alle juiste afmetingen, de exacte plaatsen waar de leidingen moeten lopen, welke muren verwijderd of geplaatst moeten worden, waar er steunbalken moeten komen, … Pas wanneer deze plannen finaal zijn kan het omtoveren van uw woning beginnen.
Begeleiding bij vergunningen en contracten voor het bouwproces
Er komt heel wat papierwerk kijken bij het verbouwen of renoveren van een woning. Daarin kan een interieurarchitect u bijstaan. Wanneer er ingrijpende veranderingen zullen plaatsvinden, zoals een bijgebouw of een nieuw raam in de voorgevel, zal de interieurarchitect u begeleiden voor de nodige vergunningen. Er zijn verschillende soorten wetten, zo is er een meldingsplicht voor kleine ingrepen en moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor grote ingrepen. Aangezien deze aanvragen vaak heel technisch zijn, is het samenwerken met een architect een grote meerwaarde.
Naast vergunningen zijn er ook de contracten met de interieurarchitect zelf, de leveranciers, aannemers en vakmannen die correct moeten worden opgemaakt. In deze contracten wordt ook de aansprakelijkheid opgenomen indien er iets mis zou lopen of moesten de werken langer duren dan voorzien. Op deze manier kunt u zorgeloos aan uw renovatie beginnen.
Contact met aannemers en bedrijven voor de realisatie van de plannen
Binnenhuisarchitecten hebben meestal een portefeuille van aannemers en bedrijven waarmee ze nauw samenwerken. Op basis van het ontwerp stellen zij de beste partners voor om uw droom te verwezenlijken. Eens de keuze gemaakt is, werkt de interieurarchitect als tussenpersoon. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over de planning en het opvolgen van de werkmannen en leveringen. Dit wordt allemaal in goede banen geleidt door de architect. Bovendien kan het zijn dat u geniet van een korting wanneer u kiest voor merken waarmee de interieurarchitect een partnerschap heeft.
Hoe komen prijzen voor interieurarchitecten tot stand?
Zoals u hierboven kon lezen, zijn er tal van manieren waarop een interieurarchitect kan ingeschakeld worden. Deze werken moeten uiteraard vergoed worden en dat kan op verschillende manieren. Hieronder hebben we de belangrijkste uiteengezet.
Kostprijs per uur met of zonder commissie
Bij kleine projecten waarbij de architect enkel de plannen moet tekenen of de stijl moet bepalen zal er vaak gewerkt worden volgens een uurloon. Wanneer het gaat om een groot project waarbij de interieurarchitect alles van begin tot eind begeleidt zal er meestal met commissie gewerkt worden. Dat wilt zeggen dat de architect tussen de 10% en 15% zal rekenen bovenop de totaalprijs van de aannemers en leveranciers.
Vooraf afgesproken totaalbedrag
Voor u start aan een verbouwing of renovatie is het belangrijk om een budget te bepalen. Het budget voor het totale plaatje (interieurarchitect, materialen, manuren, …) kunt u gerust meegeven aan de binnenhuisarchitect. Dan kan er gekeken worden wat er mogelijk is binnen dat totaalbedrag. Deze aanpak kan zowel voor kleine als grote projecten.
Het kan ook andersom. Sommige interieurarchitecten rekenen een vaste prijs voor bepaalde werken. Bijvoorbeeld voor het maken van plannen van een woning of voor een totaalrenovatie. Wanneer u zeker wilt zijn over hoeveel uw renovatie zal gaan kosten, kies dan voor deze optie. U bent in dit geval zeker dat er zich geen plotse extra kosten zullen voordoen.
Prijs per vierkante meter
Er zijn ook binnenhuisarchitecten die een prijs per aan-te-pakken-vierkante meter rekenen. Dit komt echter minder vaak voor.
Door offertes te vergelijken kunt u tot wel 40% op de kosten van uw interieurproject besparen.
Wat is van invloed op de prijs van een binnenhuisarchitect?
Het soort werkzaamheden of projecten die de interieurarchitect doet
Het is belangrijk om te kijken wat de specialisaties en soort werkzaamheden een interieurarchitect doet. Zo zijn er bureaus die enkel totaalrenovaties van A tot Z aannemen vanaf een bepaald budget. Dit zal een hoger prijskaartje hebben. In tegenstelling tot deze bureaus zijn er kleine, zelfstandige interieurarchitecten die wel kleinere projecten aannemen. Zij zullen in de meeste gevallen iets goedkoper zijn.
De omvang van de bouwkundige aanpassingen of inrichtingen
Ook de omvang van de werken heeft een invloed op de prijs. Het aanpakken van een woonkamer zonder grote bouwkundige aanpassingen, zoals het verwijderen van een muur, zal minder kosten dan het uitbouwen van een keuken. Bij het laatste voorbeeld zal de prijs stijgen door de materialen die nodig zijn, de werkuren van vakmannen, het extra (papier)werk van de architect en de prijs van de vergunning zelf. De duurste ruimtes zijn de badkamer, keuken en zolderkamer als deze volledig aangepakt moet worden (isolatie, dakraam, …).
Daarnaast hangt de prijs ook af van de gekozen inrichting. Zeker wanneer u kiest voor de duurdere leveranciers en merken of gaat voor veel opbergruimte in de vorm van inbouwkasten. Alles hangt dus af van de keuzes die u maakt en hoe groot de ingrepen zijn.
Ervaring en referenties van de binnenhuisarchitect
Een bekende binnenhuisarchitect met veel positieve referenties kan meer aanrekenen dan iemand minder bekend. Kiest u om samen te werken met iemand als Bart Appeltans dan kunt u ervan uitgaan dat dit duurder zal zijn. Bovendien worden zij vaak gevraagd en hebben ze dus een drukke agenda. Dit kan zorgen voor een langere wachttijd. Maar door de vele referenties bent u wel zeker van wat u kan verwachten en of het past bij de stijl die u voor ogen heeft. Bekijk daarom zeker het portfolio van afgelopen projecten van de interieurarchitecten waarmee u zou willen samenwerken.
Kleine opdracht of totaalondersteuning
De prijs zal uiteraard afhangen van de hoeveelheid werk die de binnenhuisarchitect voor z’n rekening neemt. Zo betaalt u minder voor kleine projecten zoals het bepalen van uw lichtplan of het bepalen van een nieuwe stijl. Wanneer u alles uit handen wilt geven, van het maken van de plannen tot en met de uitvoering ervan, betaalt u meer.
Besparen op de kostprijs van een binnenhuisarchitect – enkele tips
Gelukkig zijn er mogelijkheden om de prijs van een binnenhuisarchitect te drukken:
Bepaal vooraf waarvoor u een interieurarchitect gaat inschakelen
U bent niet verplicht om de architect voor elke stap van de renovatie in te schakelen. Wanneer u een handige Harry bent voert u misschien liever zelf de werken uit en vraagt u enkel ondersteuning bij de start: het maken van een ruimtelijke studie, het tekenen van de plannen en het maken van 3D beelden.
Bekijk dus op voorhand waar uw sterktes liggen en waar u hulp nodig heeft van een interieurarchitect.
Communiceer het vastgelegde budget
Voor de meeste projecten heeft u vast een budget in gedachten. Of misschien werkt u met een lening, wat ook zorgt voor een gelimiteerd bedrag om uit te geven. Communiceer dit vastgelegde budget helemaal in het begin van de samenwerking. Op die manier kan de interieurarchitect meteen meegeven wat mogelijk is binnen het opgegeven bedrag.
Vergelijk interieurarchitecten en vraag een gratis verkennend gesprek aan
Het is belangrijk dat u een klik heeft met een interieurarchitect. Dit op vlak van stijl en persoonlijkheid, want de architect zal in uw woning moeten bekijken hoe u leeft. Vergelijk daarom verschillende interieurarchitecten op basis van stijl en prijs en vraag een verkennend gesprek aan. In een gratis verkennend gesprek leert u de werkwijze en persoonlijkheid van de binnenhuisarchitect kennen, dat helpt u om een goede keuze in prijs-kwaliteit te maken.
Kies een interieurarchitect uit de buurt om te besparen op kilometervergoedingen
Een makkelijke manier om te besparen is kiezen voor een binnenhuisarchitect in uw buurt. Een architect komt namelijk vaak langs om u en uw woning beter te leren kennen en om de werken op te volgen. De korte afstand zal u dus oplopende kilometervergoedingen besparen.
Vergelijk prijzen van interieurarchitecten
Er zijn heel wat interieurarchitecten, allemaal met een eigen stijl, prijskaartje en specialiteit. Vergelijken is dus een grote meerwaarde.
Vraag bij verschillende architecten een vrijblijvende offerte aan. Op die manier kunt u een goed geïnformeerde keuze maken en bent u een stap dichter bij uw droomwoning.
Door offertes te vergelijken kunt u tot wel 40% op de kosten van uw interieurproject besparen.