Arabische decoraties, een Oosters interieur

Als u van overdadige pracht en praal houdt dan is een Arabische stijl om uw huis te decoreren een goede optie. De Arabische stijl van decoreren en architectuur hebben hun stempel gedrukt op heel wat andere culturen rond het Middellandse Zee-gebied zoals de Griekse, Spaanse en Franse cultuur bijvoorbeeld.

Marokkaanse stijl of Arabisch?

Waar wij meestal aan denken als we het over de Arabische of Oosterse stijl hebben zijn Marokkaanse interieurs. Deze kennen we hier in België en Nederland erg goed natuurlijk, dankzij de vele Marokkaanse immigranten die zich hier gevestigd hebben. Maar ook in de rest van de wereld wordt deze Marokkaanse manier van decoreren als toonaangevend beschouwd voor wat het Midden en Nabije Oosten ons te bieden heeft. Bekijk deze 600(!) ideeën over Marokkaanse interieurs op Pinterest.

Nu is zelfs die Marokkaanse stijl nog erg breed en kunt u ter plekke een groot verschil zien tussen de eenvoudigere bedoeïense stijl of de meer luxueuze en overdadige interieurs die in de vele paleizen van de koninklijke familie gebruikt worden bijvoorbeeld.

Rijk kleurgebruik

Wat kleurgebruik betreft kunt u, als u een typisch Arabische stijl wil nastreven, kiezen uit heel wat tinten en patronen. Vaak worden eerder warme of neutrale kleuren gebruikt voor de muren zodat met fellere kleuren bepaalde accenten kunnen worden aangebracht. Ook kleuren die we eerder als koud beschouwen zoals smaragdgroen of turquoise zijn perfect geschikt om de aandacht van uw gasten te vestigen op de mooiste details van de kamer.

Weinig zware meubels

Veel grote en zware meubels vinden we niet in Arabische huizen, traditioneel was het niet gebruikelijk om tafels en stoelen te gebruiken maar werd eten opgediend op dienbladen die met pootjes op de grond geplaatst konden worden waarbij de gasten op dikke tapijten of kussen zaten. Het woord sofa komt nochtans wel uit het Arabisch: ‘suffah’ betekent letterlijk een bank of platform. Uiteraard kunt u voor een mix van westerse elementen en Oosterse decoratie gaan mocht u toch doe voorkeur geven aan een echte bank en tafel. Nog typisch Marokkaanse meubelstukken zijn de kamerschermen, deuren met ingekerfde motieven, en kleine polygonale tafeltjes.

Prachtige textiel patronen

Het allerbelangrijkste in een Oosterse decoratie is ongetwijfeld het gebruik van kleurrijk textiel. Rijk vormgegeven met ingewikkelde symmetrische patronen geven Perzische tapijten, kussens, vloerkussens, muurtapijten en gordijnen een zachte, gedempte sfeer aan elke kamer van het huis. Soms wordt er met heel luxueuze stoffen gewerkt zoals satijn, kasjmier of zijde maar heel veel rustiek textiel wordt ook gemaakt uit schapen-, geiten- of kamelenwol.

Oosterse lampen

oosterse lampenU kunt uw huis of zaak nog zo mooi decoreren, als u niet de nodige aandacht hebt voor het maken van een goede keuze qua verlichting dan is al dat werk voor niets. Want de juiste verlichting bepaalt niet enkel voor een groot stuk de sfeer die uw interieur uitstraalt, het helpt ook om de overige decoratieve elementen goed te laten uitkomen. Mooie kunstwerken en canvassen kunt u extra in het licht zetten, andere hoeken van de kamer wilt u misschien liever wat aan het zicht onttrekken. Met een goed doordacht plan voor de verlichting kunt u dit allemaal bereiken.

Een ruime keuze

Gelukkig is er in Oosterse lampen een grote keuze waardoor u zeker iets kan vinden dat past bij uw smaak en bij de rest van het interieur. Kiest u voor klassiek Oosters, Turks, Marokkaans of Egyptisch? Wilt u liever een lamp die een modernere uitstraling heeft maar wel naar oosterse invloeden verwijst? Het kan allemaal.

Ambachtelijk of industrieel?

In het Midden en Nabije Oosten is er nog altijd, tot op vandaag een niet onbelangrijke en zelfs grootschalige productie van handgemaakte lampen die op traditionele wijze door ambachtslui gesmeed en vormgegeven worden. Deze lampen hebben uiteraard hun kostprijs door al de uren werk die er kruipen in het fabriceren ervan. Bovendien moeten de lampen ook nog in Europa geïmporteerd worden wat de kost nog verder de hoogte kan injagen. Toch blijft de prijs, voor de kwaliteit die geleverd wordt meestal nog heel redelijk.

Waarom geen design aan uw plafond?

Mocht u toch met een budget werken dat te klein is voor deze handgemaakte lampen dan heeft u de keuze. U kunt natuurlijk kiezen voor op industriële wijze geproduceerde lampen die zo goed mogelijk de handgemaakte traditionele lampen proberen te imiteren. Het verschil in kwaliteit en afwerking is voor de kenner echter snel duidelijk. Veel van deze lampen worden zelfs niet meer in het Midden Oosten gemaakt maar in China.

Maar als u toch voor een fabrieksgemaakte lamp gaat, waarom dan niet iets meer uitgeven en kiezen voor een mooie designlamp die doet denken aan de Oosterse stijl maar deze combineert met westerse elementen? Talloze designers hebben zich de laatste decennia laten inspireren door de magie en mystiek van het Oosten om verlichting te ontwerpen die tegelijk klassiek en modern is en die geboren werd uit een combinatie van Westerse en Oosterse stijlen.